Landcruisers 


Terug naar hoofdpagina

 
Ik ben in het bezit van een Toyota Landcruiser, een HZJ-73 Frp-top. Bouwjaar is 1995.

Het onderhoud doe ik eigenlijk helemaal zelf. Alleen voor olieverversen ga ik naar een garagebedrijf. Als je weet dat de carterinhoud van de motor 9,5 liter is, dan snap je wel waarom.
Aangezien ik geen werkplaatsruimte heb, doe ik alle werkzaamheden buiten.
Tot nu toe is dat geen probleem gebleken.
Natuurlijk word ik wel eens nat of moet een beetje kou lijden, maar dat mag de pret niet drukken.

Eerlijk gezegd heb ik tot nu toe (eind 2013) relatief weinig moeten repareren aan de auto.
Regelmatig onderhoud is wel aan de orde. De auto is tamelijk standaard, maar ik heb wel een paar aanpassingen gedaan.
Ik heb een MileMarker hydraulische lier met afzonderlijke pomp, die door de krukas wordt aangedreven, geïnstalleerd.
Ik heb de originele veerpaketten vervangen door parabolische veren. De auto rijdt daardoor wat soepeler en dat is ook beter voor de caravan waarmee we nogal eens op pad zijn en waar we vrij veel kilometers mee maken.
Ik heb de voor- en achteras voorzien van ARB luchtgestuurde differentiëel-lockers die ik kort na de aanschaf van de Cruiser heb gemonteerd. Die lockers komen nogal eens van pas en werken nu (een jaar of 14 na montage) nog steeds zonder enige storing. Het compressortje dat er bij hoort en dat de luchtdruk levert om de lockers in te schakelen, gebruik ik ook regelmatig om de banden op te pompen (bijv na een rit in zacht zand) en ook dat werkt nog prima en tot nu toe zonder problemen. 

Voor het opzoeken van onderdelen gebruik ik de EPC (Electronic Parts Catalog). Die draait op mijn eigen systeem, zodat ik er altijd over kan beschikken.
Recentelijk ontdekte ik een on-line versie ervan. Die is hier te vinden.

Ik heb mijn eigen originele Toyota werkplaatshandboeken, maar op deze pagina kunnen er allerlei handboeken worden gevonden. Dit is een site die door een privé-persoon wordt gerund. De download en bereikbaarheid is dus niet altijd optimaal maar met wat geduld valt er heel wat te vinden.


Van de werkzaamheden die ik zo al aan de auto doe of heb gedaan wil ik hier een overzicht geven.
De werkzaamheden die ik dan uitvoer wil ik zo veel mogelijk aan de hand van foto's en tekeningen documenteren zodat andere bezitters van dit type auto er ook wat aan hebben.

Gezien het feit dat ik nog niet veel reparaties heb moeten verrichten, is dit deel van de site dan ook nog betrekkelijk klein. In de loop van de tijd zal het vermoedelijk wel wat uitgroeien.

Via onderstaande link(s) kun je naar de betreffende werkzaamheden doorklikken.

Onderstel: Wiellagers vervangen/afstellen
April 2011 (Bijgewerkt - aanpassingen links -  December 2013)